Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonları Tanısı ve Tedavisi

BEBEKLERDE İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARI TANISI VE TEDAVİSİ

İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE), özellikle küçük kız bebeklerde daha fazla olmak üzere sık görülür. Gelişmekte olan ülkelerde bakteri kültür antibiyogramı genellikle yapılamadığından, tanı klinik belirtiler ve idrar mikroskobisine dayanır.



Tanı

Küçük çocuklarda, İYE’ nin fizik muayene bulguları kusma, ateş, huzursuzluk ya da büyüme geriliği gibi özgül olmayan belirtilerdir. Daha büyük çocuklarda karın ağrısı, idrar yaparken ağrı ya da sık idrar yapma daha özgül belirtiler olabilir.

İncelemeler

Temiz, taze santrfüje edilmiş idrarın mikroskobik incelemesini yapın. İYE olgularında genellikle 40 büyütmede her safhada 5’ ten fazla akyuvar görülür ve stikle lökosit için pozitif bulgu elde edilir.

Olanak varsa steril koşullarda idrar örneği alarak kültür için gönderin. Hasta bebeklerde suprapubik aspirasyon gerekebilir

Tedavi

Çocuğa aşağıdaki durumlar dışında ev tedavisi verin:


  • Yüksek ateş ve tümsel bulgular var ise  (her şeyi kusma,içememe veya emememe gibi)
  • Pyelonefrit belirtileri var ise (bel ağrısı ya da duyarlılığı) veya Bebek küçükse

  1. Ağızdan kotrimoksazol (kg başına 4 mg trimetoprim / 20 mg sulfametoksazol, 12 saatte bir) 5 gün süreyle verin. Bunun yerine, yerel E. Coli ve bir diğer İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE) faktörü Gram olumsuz bakterilerin yerel mukavemet biçimlerine ve antibiyotik bulunabilirliğine göre ampisilin ilacı, amoksisilin ilacı ve sefaleksin ilacı da kullanılabilir.
  2. Eğer birinci sıra antibiyotiğe iyi yanıt verilmemişse ya da çocuğun durumu kötüleşirse, gentamisin (7.5 mg/kg IM günde 1 kez) ve ampisilin (50 mg/kg IM/IV 6 saatte bir) ya da parenteral sefalosporin verin. Piyelonefrit (kostovertebral açıda duyarlılık ve yüksek ateş) ya da sepsis gibi komplikasyonları düşünün.
  3. İki aylıktan küçük bebeklere ateş düşünceye kadar gentamisin (7.5 mg/kg IM günde 1 kez) verin; sonra yeniden değerlendirerek sistemik enfeksiyon bulguları arayın. Yoksa yukarıda anlatıldığı gibi ağızdan ilaçla tedaviyi sürdürün.Kaynak: Önce Çocuklar-Bir Adım Daha

Bu yazımızda sizlere "İdrar Yolu Enfeksiyonları Tanısı ve Tedavisi" konusunu açıkladık.Daha fazlası için bizi takipte kalabilirsiniz.

Bizi daha iyi tanımak İçin Hakkımızda sayfasını ziyaret edebilirsiniz.



Google Plus'ta Paylaş

About PDF KİTAP

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 Yorum:

Yorum Gönder